Јува, Расол, Пробиотик


Полна е со ц витамин и други минерали,бидејќи се прави од зелка а зелката е кралица на растенијата.Била најлековита-а замисли кога ќе се стави во сол јодирана да стои и да пушта ц витамин? - тоа е еликсир на животот и здравјето.
- Зашто сармата велат треба да се направи и да отстои еден ден за месото да го прими ц витаминот од зелката и дека тогаш е најздрава за јадење а и најслатка. Се што е богато со ц витамин е најздраво а зелката е зеленчук со најголемо богаство на ц витамин, дури пред лимунот а да не кажуваме за останатите витамини и минерали што ги има - меѓу кои К витамин кој спречува колитис, потоа од минерали Калциум, Магнезиум и други. Калциумот од зелката велат е најздрав за коските и спречувал остеопороза. Има еден куп работи за зелката и се што се добива од неа и се разбира лековити! Ова е ставот на народот за расолот и расолницата. Зимница што македонскиот народ ја прави од памтивек. А ние тргнавме низ пазар да ја видиме цената на зелката годинава, но и на готовата расолница.



25 на големо 40 денари на мало е цената. Расолницата се пие за трезнење велат анкетирани граѓани.За да не има некој што незнае прашавме како се става расол.Се сече кај кочанот се полни со сол, преседува една ноќ, се полни вода и потоа се точи и преточува за да стаса побрзо, вели еден продавач.По бабина мерка така е. 
-Па земете си зелка, сол и вода и само напред народе оваа зимница би требало секој да ја има во визба или на тераса и за гозба и за здравје.

Нема коментара