Млад кромид и зелени перца заменуваат пола аптека
Присуството на антиоксиданти во младиот кромид помага во спречувањето на оштетувањата на ДНК и на клеточното ткиво со инхибирање на дејството
на слободните радикали. Витаминот Ц помага
во намалување на високиот холестерол и крвниот притисок во телото, што пак го
намалува ризикот од срцеви заболувања .Сулфурните соединенија присутни во овој кромид исто така помагаат во намалување на ризикот од коронарни срцеви заболувања.
# 2 Ја подобрува коскената густина
Кромидовите перца се богати со витамин
Ц и имаат
високо ниво на витамин К, кои се од
суштинско значење за нормално функционирање на коските. Витаминот
Ц помага во синтезата на колаген кој ги зајакнува коските, додека витаминот К
игра клучна улога во одржувањето на коскената густина .
# 3 Помага во респираторната функција
Добро познат по антибактериски и антивирусни својства
пролетниот кромид е еден од најчесто употребуваните природни лекови
за лекување на вирусни инфекции,настинка, грип, итн. Исто така е
откриено дека перцата ја
стимулираат активноста на респираторниот систем и помагаат за исфрлување на
шлаем.
# 4 одржува нормална визија
Зелениот кромид содржи каротеноиди како лутеин и
зеаксантин кои вршат заштитен ефект.Овој зелен зеленчук содржи витамин А кој игра витална улога во одржувањето на нормален вид и ги одржува вашите очи
здрави .Исто така, е докажано
дека ги штитат очите од воспаление и штити од
макуларна дегенерација - клиничка состојба која резултира со губење на видот.
# 5 Го намалува ризикот од рак
Зелениот кромид е богат со моќни соединенија што содржат
сулфур наречен алил сулфид, кој помага во намалување на ризикот од развој на рак на дебелото црево .Флавоноидите, исто така, помагаат во
спречувањето на рак преку инхибиција на производството на ензим на ксантин
оксидаза, што предизвикува оштетување на ДНК и клеточно ткиво со производство
на слободни радикали.Како прилог на јадења и
храна за борба против ракот вообичаено во исхраната, исто така,
помага и превентивно да се спречи рак.
# 6 го намалува нивото на шеќер во крвта
Истражувањата покажаа дека соединенијата на сулфур
присутни во зелениот кромид помагаат во намалување на нивото на шеќер во крвта .Ова се постигнува со зголемување на нивото
на инсулин, хормон, кој е од суштинско значење за транспорт на шеќер во крвта во клетките на телото.Затоа додадете го овој зеленчук на вашата
листа на здрав зеленчук.
# 7 Ги спречува стомачните компликации
Корисен во ослободувањето на гастроинтестиналните
проблеми, пролетниот кромид и перцата
делуваат како моќен природен лек за да се спречи дијареја и други стомачни компликации.Освен тоа, тие исто така го подобруваат вашиот апетит .Богати се со
големи количини на влакна.Овој
зелен зеленчук му помага на вашиот дигестивен систем да функционира подобро.
# 8 Штити од инфекција
Сулфур, минерал, присутен во пролетниот кромид, го
спречува растот на габи, додека витаминот К помага при згрутчување на крвта.Исто
така влијае да се зголеми циркулацијата на крвта и апсорпцијата на витамин Б1 во
телото со што се намалува стресот и заморот.Витаминот Ц делува како моќен антиоксидант кој ги заштитува
ткивата на телото од оштетување и воспаление.
Post a Comment